easter cookies
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
1 Απριλίου 2021
pasxalina koulourakia
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ
1 Απριλίου 2021
Show all
babka
Προετοιμασία
45 λεπτά
Μερίδες
2 τεμάχια
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  1. Για τη ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ αδειάζουμε το γάλα, τη μαγιά, το γλυκαντικό, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Παράλληλα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια, τα αυγά και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και τη μαγιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2 λεπτά ακόμη.
  3. Ανεβάζουμε την ταχύτητα στο δυνατό, ρίχνουμε μέσα στον κάδο το βούτυρο σιγά σιγά και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρώς, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσει.
  5. Για τη γέμιση: Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το λιώνουμε. Μόλις λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα στη σοκολάτα κουβερτούρα και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η σοκολάτα.
  6. Έπειτα ρίχνουμε το γλυκαντικό, το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  7. Σύνθεση γλυκού: Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε πάνω στον πάγκο εργασίας, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πασπαλίζουμε ελαφρώς τον πάγκο με αλεύρι.
  8. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε το ζυμάρι σε ορθογώνιο σχήμα 40×45 περίπου. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και ρολάρουμε τη ζύμη από την πιο μακριά πλευρά, πιέζοντας τις άκρες στο τέλος ώστε να κλείσει.
  9. Με ένα ίσιο μαχαίρι χωρίζουμε τη ζύμη οριζόντια στη μέση δημιουργώντας δύο ίδια ζυμάρια και τα πλέκουμε. Τα τοποθετούμε σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ 30×15 την οποία έχουμε λαδώσει και τυλίγουμε το σκεύος με μεμβράνη.
  10. Την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 30 λεπτά. Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε με το δεύτερο μισό της αρχικής ζύμης.
  11. Μόλις φουσκώσουν οι πλεξούδες, τις αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30-35 λεπτά.
  13. Αφαιρούμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα και σερβίρουμε.
TIP

Ζυμώνουμε για τουλάχιστον 7 λεπτά τη ζύμη ώστε να δημιουργήσουμε ίνες στο τσουρέκι babka.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 180 ml  γάλα πλήρες, χλιαρό
  • 9 γρ. μαγιά  ξερή
  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γραμ. Slim Line Green Crystal 
  • 2 μέτρια αυγά
  • 1 κουτ. του γλυκού βανίλια εκχύλισμα ή 1 βανιλίνη
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 115 γραμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια

Για τη γέμιση:

  • 55 γραμ. βούτυρο
  • 170 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 50 γραμ. Slim Line Green Crystal
  • 2 κουτ. της σούπας κακάο, κοσκινισμένο

1 κρόκος, αραιωμένος με νερό, για το άλειμμα