Show all

Tips για την Καθαρά Δευτέρα

Καθαρή Δευτέρα 973x702

Tips για τη Καθαρά Δευτέρα

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας φέρνει στο μυαλό όλων μας νόστιμα εδέσματα, με «πρωταγωνιστές» τη παραδοσιακή λαγάνα, τη ταραμοσαλάτα, το τουρσί, διάφορα  θαλασσινά, όσπρια και φυσικά τον αγαπημένο μας χαλβά.

Τα πεντανόστιμα σαρακοστιανά πιάτα, μπορεί να είναι νηστίσιμα με υψηλή θρεπτική αξία, παράλληλα όμως έχουν και υψηλή θερμιδική αξία!

Ακολουθούν κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να τα απολαύσετε χωρίς ενοχές:

  • Όσο και αν σας αρέσει η λαγάνα, καλό θα ήταν να  αρκεστείτε σε 1-2 φέτες.
  • Υπολογίστε ότι 50 γρ. χαλβά έχουν περίπου 250 θερμίδες. Καλύτερα λοιπόν να περιοριστείτε σε 1-2 κομμάτια στο μέγεθος σπιρτόκουτου (ειδικότερα εάν ακλουθείτε κάποια διατροφή και δεν θέλετε να παρεκκλίνετε από αυτήν).
  • Η αγαπημένη μας ταραμοσαλάτα, περιέχει πολύ αλάτι εξαιτίας του ταραμά. Αν ανήκετε στην ομάδα των ατόμων με αυξημένη αρτηριακή πίεση καλό θα ήταν να αρκεστείτε σε μικρή ποσότητα, 1-2 κουταλιές της σούπας.
  • Προτιμήστε τα θαλασσινά, βραστά ή ψητά και αποφύγετε να τα φάτε τηγανιτά. Υπολογίστε ότι τα 100 γρ. τηγανιτά θαλασσινά περιέχουν περίπου 230 θερμίδες, οι οποίες μπορούν να μειωθούν σε λιγότερο από τις μισές, αν γίνουν ψητά ή ακόμα καλύτερα βραστά.
  • Αρκεστείτε μόνο σε 5-6 ελιές, που θα σας παρέχουν 48 θερμίδες δηλαδή όσο ένα κουταλάκι λάδι.
  • Τα όσπρια αποτελούν μία πολύ θρεπτική τροφή αλλά χρειάζεται προσοχή στη ποσότητα. Η ταυτόχρονη κατανάλωση όσπριων και λαχανικών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ειδικά εάν υποφέρετε από κολίτιδα.
  • Ένα ακόμα σαρακοστιανό έδεσμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι το τουρσί. Καταναλώστε το με μέτρο, αλλιώς είναι πιθανόν να προκαλέσει μεγάλη κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.

Καλή υγιεινή και νόστιμη Σαρακοστή σε όλους!

Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
Πελαγίδου Μαρία Σοφία
www.sofidiet.gr