pasxalina koulourakia
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ
29 Μαρτίου 2018
tourta rodakino
ΤΟΥΡΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
26 Απριλίου 2018
Show all
cheesecake
Προετοιμασία
Μερίδες
16 κομμάτια
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Για την επικάλυψη

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ μέχρι να γίνει μια ζύμη που σπάει. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και τη φυλάτε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.

Για τη βάση

Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να φαίνεται η ζύμη λίγο τριφτή. Απλώνετε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 25 εκ. ) στρωμένο με λαδόκολλα και την πιέζετε για να στρωθεί καλά από άκρη σε άκρη.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Για τη γέμιση

Χτυπάτε το τυρί με τα 30 γραμ. καστανή ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε τα αυγά, τις βανίλιες, το αλάτι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη κρέμα.

Βάζετε σε ένα ξεχωριστό μπολ τα μήλα την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε μέχρι να καλυφτούν όλα τα μήλα με τα μπαχαρικά.

Για τη σάλτσα καραμέλας

Βάζετε σε μια κατσαρόλα την καστανή ζάχαρη και το νερό και αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 2 λεπτά. Βγάζετε το καπάκι και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να δείτε τις άκρες από το σιρόπι να παίρνουν ένα ελαφρύ πορτοκαλί χρώμα. Κουνάτε κυκλικά την κατσαρόλα για να ανακατευτεί και μόλις αρχίσει όλο το σιρόπι να παίρνει χρώμα, αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε πολύ απαλά μέχρι να λιώσει. Τέλος προσθέτετε την κρέμα και την ανακατεύετε  ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Στην περίπτωση που δημιουργηθούν κάποια κομμάτια το ξαναβάζετε στη φωτιά και το αφήνετε να ζεσταθεί για να  διαλυθούν σιγά-σιγά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τις βανίλιες και το αλάτι.

Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Συναρμολόγηση

Απλώνετε ομοιόμορφα την κρέμα τυριού πάνω στην ψημένη βάση και στη συνέχεια σκορπίζετε τα μήλα.

Τέλος με το χέρι σας κάνετε τρίμματα τη ζύμη της επικάλυψης και καλύπτετε όλη την επιφάνεια.

Ψήνετε για 30-35 λεπτά, μέχρι η γέμιση να αρχίσει να στέκεται.

Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το βάζετε για λίγες ώρες στο ψυγείο.

Το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε με σάλτσα καραμέλας.

TIP

Για να φτιάξετε ένα πιο ελαφρύ γλυκό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά και να παραλείψετε τη σάλτσα καραμέλας.

ΥΛΙΚΑ

Για την επικάλυψη

90 γραμ. καστανή ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ

90 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

90 γραμ. βρώμη ή άλλα δημητριακά της αρεσκείας σας

90 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη βάση

180 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

40 γραμ. καστανή ζάχαρη  ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Λίγο αλάτι

180 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

 Για τη γέμιση

480 γραμ. τυρί κρέμα

60 γραμ. καστανή ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ

2 μεγάλα αυγά

2 βανίλιες

Λίγο αλάτι

2 μεγάλα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους

¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/8 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Για τη σάλτσα καραμέλας

180 γραμ. καστανή ζάχαρη  ΖΩΓΡΑΦΟΣ

60 γραμ. νερό

120 γραμ. βούτυρο κομμένο σε κύβους

120 γραμ. κρέμα γάλακτος

2 βανίλιες

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι