tourta rodakino
ΤΟΥΡΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
26 Απριλίου 2018
lemon tart
ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙ
11 Μαΐου 2018
Show all
generic pasta skordo

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΨΗΤΟ ΣΚΟΡΔΟ

Προετοιμασία
Μερίδες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  1. Για τα λαζάνια: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ºC  .Βάζετε σε ένα τηγάνι 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα ζεσταίνετε. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το πράσο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε, κατεβάζετε τη θερμοκρασία  στο χαμηλό και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα κρατάτε στην άκρη.

    Κόβετε λίγο από την ουρά του σκόρδου,  περιχύνετε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε για 30 λεπτά.

    Αφήνετε λίγο να κρυώσει και το πιέζετε για να βγουν οι σκελίδες μόνες τους. Βράζετε τα λαζάνια σε βραστό, αλατισμένο νερό 4-5 λεπτά λιγότερο από ότι λέει η συσκευασία .

    Σουρώνετε, κρυώνετε καλά και περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

  2. Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για  λίγο. Προσθέτετε το γάλα, την κρέμα, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει, μέχρι να γίνει μια ελαφριά μπεσαμέλ.

    Βγάζετε την μπεσαμέλ από τη φωτιά, προσθέτετε τα τυριά (αφήνετε λίγο κασέρι για το τέλος) και τα αρωματικά και ανακατεύετε πολύ καλά.

    Προσθέτετε στην μπεσαμέλ τα λαζάνια, τις λιαστές ντομάτες, το σκόρδο, τον μαϊντανό το καραμελώμενο πράσο και ανακατεύετε.

    Αδειάζετε το μείγμα σε ένα πυρέξ, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κασέρι και ψήνετε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρει χρώμα.

    Βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.

     

ΥΛΙΚΑ

Για τα λαζάνια

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες (μόνο το άσπρο κομμάτι και το πολύ ανοιχτό πράσινο)

½  κεφάλι σκόρδο

250 γραμ λαζάνια ΖΩΓΡΑΦΟΣ

100 γραμ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

Αλάτι-πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

320 γραμ. γάλα

160 γραμ. κρέμα γάλακτος

400 γραμ. φέτα

200 γραμ. κασέρι τριμμένο

1 κουταλάκι του γλυκού  ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη (ή ξερή)

½ κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο (ή ξερό)

Αλάτι-πιπέρι