- Για τα λαζάνια: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ºC .Βάζετε σε ένα τηγάνι 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα ζεσταίνετε. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το πράσο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα κρατάτε στην άκρη.
Κόβετε λίγο από την ουρά του σκόρδου, περιχύνετε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε για 30 λεπτά.
Αφήνετε λίγο να κρυώσει και το πιέζετε για να βγουν οι σκελίδες μόνες τους. Βράζετε τα λαζάνια σε βραστό, αλατισμένο νερό 4-5 λεπτά λιγότερο από ότι λέει η συσκευασία .
Σουρώνετε, κρυώνετε καλά και περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για λίγο. Προσθέτετε το γάλα, την κρέμα, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει, μέχρι να γίνει μια ελαφριά μπεσαμέλ.
Βγάζετε την μπεσαμέλ από τη φωτιά, προσθέτετε τα τυριά (αφήνετε λίγο κασέρι για το τέλος) και τα αρωματικά και ανακατεύετε πολύ καλά.
Προσθέτετε στην μπεσαμέλ τα λαζάνια, τις λιαστές ντομάτες, το σκόρδο, τον μαϊντανό το καραμελώμενο πράσο και ανακατεύετε.
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα πυρέξ, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κασέρι και ψήνετε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρει χρώμα.
Βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.