pasxalina koulourakia
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ
1 Απριλίου 2021
ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ
14 Απριλίου 2021
Show all
14-tsoureki
Προετοιμασία
Μερίδες
5 μεγάλα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  1. Σε μια λεκάνη διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτετε τόσο αλεύρι ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός. Ανακατεύετε και αφήνετε τη ζύμη για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσει. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να προσθέσετε στον χυλό και μία μόνο κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
  2. Σε μια άλλη λεκάνη ανακατεύετε το βούτυρο με τη φρουκτόζη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτετε το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας καλά. Ρίχνετε τα αυγά, ανακατεύοντας συνέχεια και τη μαγιά με το υπόλοιπο αλεύρι, δουλεύοντας με τα χέρια.
  3. Αφήνετε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα περίπου.
  4. Πλάθετε τη ζύμη σε τσουρέκια και τα αφήνετε να φουσκώσουν για άλλη μία ώρα.
  5. Αλείφετε τα τσουρέκια με κρόκο αυγού, αραιωμένο σε 1 κουτ. της σούπας νερό και ψήνετε στους 200°C για 1 ώρα.
TIP

Για καλύτερα αποτελέσματα, η ανάμιξη των υλικών και το ζύμωμα γίνεται στο μίξερ με τον γάντζο.

ΥΛΙΚΑ

3 κιλά αλεύρι για τσουρέκι

3 φακελάκια ξηρή μαγιά  (18 γραμ.)

500 γραμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

8 αυγά

1 κρόκος αυγού

1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι, αλεσμένο

1 κουταλιά της σούπας μαστίχα, αλεσμένη

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 φλιτζάνια φρουκτόζη ΖΩΓΡΑΦΟΣ

1 λίτρο γάλα, χλιαρό

1 φλιτζάνι νερό, χλιαρό

1 βανίλια