ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Σε μια λεκάνη, βάζετε τη μαγιά και δύο κουταλιές της σούπας φρουκτόζη ή καστανή ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει υγρό. Ζεσταίνετε λίγο το γάλα (χλιαρό προς κρύο) και το προσθέτετε στη μαγιά. Προσθέτετε και λίγο αλεύρι έτσι ώστε το μίγμα να γίνει χυλός (σαν αραιή κρέμα). Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε το μίγμα και το αφήνετε για 15 λεπτά περίπου να φουσκώσει.
- Σε μια άλλη λεκάνη χτυπάτε το βούτυρο με την υπόλοιπη φρουκτόζη ή καστανή ζάχαρη και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά. Ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Όταν το μίγμα της μαγιάς φουσκώσει, το προσθέτετε στα υπόλοιπα υλικά. Τέλος προσθέτετε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας πολύ καλά, μέχρι το μίγμα να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει, για 2 ώρες σε ζεστό μέρος (όταν περάσουν οι 2 ώρες η ζύμη θα πρέπει να έχει φουσκώσει τόσο ώστε όταν την πιέζετε με το δάκτυλο να υποχωρεί αλλά μετά η ζύμη να επανέρχεται στην αρχική θέση). Πλάθετε τη ζύμη στο σχήμα που θέλετε, τη βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος. Όταν η ζύμη φουσκώσει, για δεύτερη φορά, αλείφετε με αυγό και ψήνετε τα τσουρέκια στους 200°C για 30 λεπτά περίπου. Μόλις τα τσουρέκια αρχίσουν να ροδίζουν τα σκεπάζετε ενώ προσέχετε να μην ψηθούν πολύ για να μην στεγνώσουν.
TIP
Μπορείτε να πασπαλίσετε τα τσουρέκια με καστανή ζάχαρη πριν τα βάλετε στο φούρνο, για να κάνουν μια τραγανή κρούστα.