ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Για το κέικ
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C°.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τα 60 γραμ. γλυκαντικού, για 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και στη συνέχεια ρίχνετε τις βανίλιες, το ξύσμα και τα αυγά ένα-ένα.
- Προσθέτετε τα στερεά υλικά και το ξινόγαλο εναλλάξ, σε τρείς δόσεις, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Απλώνετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο πυρέξ διαστάσεων 24 x 24 εκατοστά και από πάνω τοποθετείτε τα βατόμουρα. Τέλος πασπαλίζετε με τα κουκουνάρια και με το υπόλοιπο γλυκαντικό.
- Ψήνετε το κέικ για 20-25 λεπτά περίπου. Αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά στο ταψί και στη συνέχεια το βγάζετε από τη φόρμα.
Για τη σάλτσα
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το ξινόγαλο μαζί με το γλυκαντικό μέχρι να διαλυθεί. Τη διατηρείτε στο ψυγείο.
- Σερβίρετε το κέικ κομμένο σε κομμάτια μαζί με τη σάλτσα.
TIP
Αν θέλετε, γαρνίρετε το κέικ με 100 γραμ. βατόμουρα πριν το σερβίρετε