ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Χτυπάτε στο μίξερ για 5 λεπτά το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, την βανίλια, την καστανή ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ μέχρι να αφρατέψουν.
- Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι με το μπέϊκιν – πάουντερ, ανοίγετε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίχνετε το παραπάνω μίγμα.
- Ζυμώνετε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη.
- Παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθετε με τα δάκτυλα σχηματίζοντας ένα βαθούλωμα στο κέντρο.
- Βάζετε εκεί λίγη γέμιση και κλείνετε το βαθούλωμα πατώντας με τα δάκτυλα, ώστε να πάρουν τα μελομακάρονα ένα μακρόστενο οβάλ σχήμα.
- Τα τοποθετείτε σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 180ο C για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Στο μεταξύ βάζετε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Περιχύνετε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από τον φούρνο. Όταν πιουν το σιρόπι, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
- Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και πασπαλίζετε με τα καρύδια.