Για τις μπανάνες
Σε ένα τηγάνι, βάζετε το βούτυρο και το αφήνετε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, προσθέτετε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.
Προσθέτετε τη βανίλια και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 1-2 λεπτά.
Τέλος προσθέτετε τις μπανάνες και τις μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά.
Σβήνετε με το κονιάκ και τα αφήνετε για 1 λεπτό μέχρι να εξατμιστεί.
Για τη σάλτσα σοκολάτας
Βάζετε τα υλικά σε ένα μεταλλικό μπολ και το τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί). Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και αποσύρετε από τη φωτιά.
Αφήνετε να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρετε τις μπανάνες με μια μπάλα παγωτό βανίλια, πασπαλισμένες με αμύγδαλα και σάλτσα σοκολάτας.
Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε καστανή ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ.