130-tarta-karamelomena-kremmydia-web
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΟΥΡΙ
31 Ιανουαρίου 2017
creme_brule_2
CREME BRULEE ΚΑΡΥΔΑΣ ΣΕ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΦΕ
2 Φεβρουαρίου 2017
Show all
traifl_1
Προετοιμασία
Μερίδες
10 μερίδες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Για το κέικ φουντουκιού

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, το ηλιέλαιο και  τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να διαλυθεί όσο δυνατόν περισσότερο η μαύρη ζάχαρη (για 10 λεπτά περίπου).
  3. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζετε να χτυπάτε για 2-3 λεπτά ακόμα.
  4. Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι κοσκινισμένα, προσθέτετε τα φουντούκια και τα ανακατεύετε.
  5. Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το γάλα, το ρούμι και τη βανίλια και τα ανακατεύετε.
  6. Στο μείγμα βουτύρου – ζάχαρης προσθέτετε τα στερεά υλικά εναλλάξ με τα υγρά και με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ανακατεύετε απαλά.
  7. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο παραλληλόγραμμο βαθύ ταψί, διαστάσεων 33 x 27 εκ. και το ψήνετε για 50 λεπτά περίπου.
  8. Το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια το ξεφορμάρετε και το αφήνετε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.

 Για την κρέμα

  1. Βάζετε την κρέμα σε μια κατσαρόλα να βράσει.
  2. Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους, τη μαύρη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι.
  3. Μόλις πάρει βράση η κρέμα, αρχίζετε και τη ρίχνετε σιγά-σιγά μέσα στο μείγμα με τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς. Μεταφέρετε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και το ξαναβάζετε στη φωτιά αφήνοντας να πάρει βράση και ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
  4. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη βανίλια.
  5. Αδειάζετε την κρέμα σε ένα μπολ και την αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

 Για το σιρόπι

  1. Βάζετε όλα τα υλικά μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η μαύρη ζάχαρη.
  2. Βράζετε το σιρόπι για 5-7 λεπτά μέχρι να μείνει σχεδόν το μισό. Αποσύρετε από τη φωτιά, βγάζετε την κανέλα και το διατηρείτε χλιαρό.

 Για τα αχλάδια

  1. Βάζετε σε ένα τηγάνι το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και τα αφήνετε να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  2. Ανακατεύετε τα αχλάδια με τον χυμό και τα προσθέτετε στο τηγάνι.
  3. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (δεν ανακατεύετε με κουτάλι, μόνο αναταράσσετε το τηγάνι). Σβήνετε με το ρούμι, το αφήνετε 1 λεπτό να εξατμιστεί και το αποσύρετε από τη φωτιά.

 Συναρμολόγηση

  1. Κόβετε το κέικ σε μικρούς κύβους και το περιχύνετε με το σιρόπι.
  2. Μοιράζετε το 1/3 από το κέικ στον πάτο 10 ποτηριών, στη συνέχεια μοιράζετε το 1/3 από την ποσότητα της κρέμας και καλύπτετε το κέικ. Από πάνω μοιράζετε τη μισή ποσότητα  από τα αχλάδια με λίγη από τη σάλτσα τους.
  3. Κάνετε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά και τελειώνετε με το υπόλοιπο κέικ και την υπόλοιπη κρέμα.
  4. Βάζετε τα ποτήρια στο ψυγείο για 2 ώρες.
  5. Περιχύνετε με λίγη από τη σάλτσα των αχλαδιών, πασπαλίζετε με κανέλα  και σερβίρετε.
ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

300 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

60 γραμ. ηλιέλαιο

200 γραμ. μαύρη ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ

4 αυγά

330 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

220 γραμ. χοντροκομμένα φουντούκια

180 γραμ. γάλα

60 γραμ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ

1 βανίλια

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

600 γραμ. κρέμα γάλακτος

8 κρόκοι σε θερμοκρασία δωματίου

90 γραμ. μαύρη ζάχαρη  ΖΩΓΡΑΦΟΣ

2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 βανίλια


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

250 γραμ. μαύρο ρούμι

100 γραμ. μαύρη ζάχαρη  ΖΩΓΡΑΦΟΣ

1 ξύλο κανέλας

 

ΓΙΑ ΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ

100 γραμ. βούτυρο

50 γραμ. μαύρη ζάχαρη  ΖΩΓΡΑΦΟΣ

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη

1/8 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

6 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού

60 γραμ. μαύρο ρούμι