Για το κέικ φουντουκιού
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C.
- Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, το ηλιέλαιο και τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να διαλυθεί όσο δυνατόν περισσότερο η μαύρη ζάχαρη (για 10 λεπτά περίπου).
- Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζετε να χτυπάτε για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι κοσκινισμένα, προσθέτετε τα φουντούκια και τα ανακατεύετε.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το γάλα, το ρούμι και τη βανίλια και τα ανακατεύετε.
- Στο μείγμα βουτύρου – ζάχαρης προσθέτετε τα στερεά υλικά εναλλάξ με τα υγρά και με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ανακατεύετε απαλά.
- Αδειάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο παραλληλόγραμμο βαθύ ταψί, διαστάσεων 33 x 27 εκ. και το ψήνετε για 50 λεπτά περίπου.
- Το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια το ξεφορμάρετε και το αφήνετε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Για την κρέμα
- Βάζετε την κρέμα σε μια κατσαρόλα να βράσει.
- Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους, τη μαύρη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι.
- Μόλις πάρει βράση η κρέμα, αρχίζετε και τη ρίχνετε σιγά-σιγά μέσα στο μείγμα με τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς. Μεταφέρετε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και το ξαναβάζετε στη φωτιά αφήνοντας να πάρει βράση και ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη βανίλια.
- Αδειάζετε την κρέμα σε ένα μπολ και την αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Για το σιρόπι
- Βάζετε όλα τα υλικά μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η μαύρη ζάχαρη.
- Βράζετε το σιρόπι για 5-7 λεπτά μέχρι να μείνει σχεδόν το μισό. Αποσύρετε από τη φωτιά, βγάζετε την κανέλα και το διατηρείτε χλιαρό.
Για τα αχλάδια
- Βάζετε σε ένα τηγάνι το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και τα αφήνετε να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Ανακατεύετε τα αχλάδια με τον χυμό και τα προσθέτετε στο τηγάνι.
- Τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (δεν ανακατεύετε με κουτάλι, μόνο αναταράσσετε το τηγάνι). Σβήνετε με το ρούμι, το αφήνετε 1 λεπτό να εξατμιστεί και το αποσύρετε από τη φωτιά.
Συναρμολόγηση
- Κόβετε το κέικ σε μικρούς κύβους και το περιχύνετε με το σιρόπι.
- Μοιράζετε το 1/3 από το κέικ στον πάτο 10 ποτηριών, στη συνέχεια μοιράζετε το 1/3 από την ποσότητα της κρέμας και καλύπτετε το κέικ. Από πάνω μοιράζετε τη μισή ποσότητα από τα αχλάδια με λίγη από τη σάλτσα τους.
- Κάνετε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά και τελειώνετε με το υπόλοιπο κέικ και την υπόλοιπη κρέμα.
- Βάζετε τα ποτήρια στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Περιχύνετε με λίγη από τη σάλτσα των αχλαδιών, πασπαλίζετε με κανέλα και σερβίρετε.