ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Για τη βάση, ανακατεύουμε καλά τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και τα απλώνουμε σε μικρά τσέρκια ή σε ποτήρια ή σε πυρέξ 30×17 εκατ. Πατάμε τη βάση του μπισκότου για να γίνει ομοιόμορφη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
- Για τη σάλτσα καραμέλας, λιώνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι την καστανή ζάχαρη με το βούτυρο (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά). Όταν λιώσει η ζάχαρη, αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να σκουρύνει το χρώμα της καραμέλας.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι το γάλα (χλιαρό), χωρίς να το αραιώσουμε και ανακατεύουμε συνεχώς με μια μαρίζ. Στο σημείο αυτό η καραμέλα αρχίζει να αφρίζει. Είναι φυσιολογικό, απλά συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα.
- Αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Κατά τη διάρκεια ανακατεύουμε απαλά με τη μαρίζ, κυρίως στα τοιχώματα. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το ρούμι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να γίνει χλιαρή.
- Χτυπάμε στο μίξερ (στη δυνατή ταχύτητα) την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να γίνει σαντιγί. Τέλος προσθέτουμε τον καφέ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Για τη συναρμολόγηση, απλώνουμε ομοιόμορφα τις μπανάνες πάνω στη βάση μπισκότου και απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα καραμέλας (χλιαρή).
- Μεταφέρουμε το γλυκό για 15 λεπτά στο ψυγείο και στη συνέχεια απλώνουμε την σαντιγί, με ένα κουτάλι ή κορνέ.
- Βάζουμε από πάνω την υπόλοιπη καραμέλα, γαρνίρουμε με μπανάνες και τριμμένο μπισκότο και σερβίρουμε.